Liikunta osana elämää ja arkea

Liikunta osana elämää ja arkea

Hyvinvointi ja terveelliset elämäntavat nousevat kerta toisensa jälkeen merkittävään asemaan, kun puhutaan ihmisten voinnista. Yhä useampi haluaa panostaa omaan tulevaisuuteensa ja hyvinvointiinsa, jolloin laadukkaan ja monipuolisen ruokavalion ohella tärkeään asemaan nousevat valinnat koskien alkoholin käyttöä, tupakointia – ja ennen kaikkea liikuntaa. Ihmisiä kannustetaan liikunnan pariin aina vauvasta vaariin ja jokaiselle ikäryhmälle on olemassa omia harrastusryhmiä erilaisten liikuntamuotojen mukana.

Toiset ovat perusluonteeltaan enemmän penkkiurheilijoita kuin toiset – eikä siinäkään ole mitään väärää. Toiset saattavat saada enemmän irti siitä, että katsovat urheilua kuin itse urheilua harrastamalla. Monet ovat löytäneet tiensä vedonlyönnin maailmaan ja esimerkiksi
valioliiga ja veikkausliiga ovat suuria mielenkiinnon kohteita vedonlyöjille. Vaikka penkkiurheilu kiinnostaa liikkumista enemmän, voi olla mielenkiintoinen – ja mielekäs – valinta lähteä lenkille, salille tai kokeilla jotain aivan uutta. Mitä paremmassa kunnossa pysyt, sitä paremmin jaksat.

Talven harrastukset

Talvi kuulostaa tunnetusti tylsältä ajalta, jolloin ulkoliikunta ei houkuta ja kotoa ei välttämättä huvittaisi poistua ollenkaan. Liikuntaa ei kuitenkaan kannata unohtaa talvella, vaan voit aloittaa liikkumisen tekemällä lyhyitä kävelylenkkejä, joita pidennät aikaa myöten. Uimahalleissa voit päästä nauttimaan niin perinteisestä uimisesta kuin myös vesijuoksusta. Salilla käymisen ohella hyvänä harrastuksena voivat olla ryhmäliikuntatunnit, joilla voit nauttia jumpista, tansseista tai mistä tahansa yhdessä muiden kanssa. Monille talveen kuuluvat olennaisesti luisteleminen, hiihto sekä laskettelu, joita voi harrastaa lähes kaikkialla Suomessa.

Kevät tulee ja sää lämpenee

Kevät on sekä kaunista että hieman tuskaisaa aikaa. Luonto alkaa heräämään, mutta tiet ovat usein jäässä sulaneen lumen vuoksi. Ulkoilu alkaa kuitenkin houkuttelemaan entistä paremmin juuri keväällä, kun aurinko paistaa ja tuottaa lämpöä. On selvää, että kevät soveltuu hyvin kävelylenkkeihin ja juoksulenkkeihin. Auringonpaisteessa voi olla mukava lähteä myös vaeltamaan tai retkeillä läheisille laavuille. Ei kuitenkaan kannata unohtaa sisäliikuntaa keväisin, sillä usein esimerkiksi ryhmäliikunta on tauoilla vain kesän ajan. Näin voit pysyä muiden tahdissa vuoden ympäri.

Kesä on liikunnalle suotuisaa aikaa

Kun maa on sula, aurinko paistaa eikä ulkona tule kylmä, siirtyvät ihmiset herkemmin ulos. Erilaiset liikuntamuodot houkuttelevat pariinsa aina SUP-lautailusta perinteiseen uintiin tai vaikka metsäs vaeltamiseen. Kesä onkin aikaa, jolloin ulkoilusta on mahdollista nauttia mahdollisimman paljon kauniiden kelien vuoksi. Useimmille juuri järvessä uiminen, SUP-lautailu sekä muu vesiurheilu ovat mieleen kesällä kauniin ilman ja kauniiden maisemien vuoksi. Toiset tekevät myös pitkiä pyöräily tai rullaluistelu retkiä sekä nauttivat ulkoilusta kansallispuistoissa.

Syksy ja loskakelit

Alkusyksyllä säät ovat usein miellyttäviä, kun ulkoilijalle ei tule liian kylmä tai kuuma. Totuus on kuitenkin se, että loppusyksyä kohti mennessä ulkoilu alkaa muuttumaan haastavammaksi. Tiet muuttuvat usein loskaisiksi tai jäisiksi, eikä liikkuminen ulkona ole enää niin helppoa tai edes mukavaa. Monille syksy on aikaa, jolloin ulkoliikunta alkaa vähenemään ja sisäliikunta alkaa kiinnostamaan. Syksyn aikana voi ilmoittautua erilaisiin ryhmiin aina joogasta tanssiin, mutta useat valitsevat myös salilla käymisen ja personal trainerin etsimisen. Ulkoilusta kannattaa kuitenkin nauttia myös syksyllä, sillä raitisilma voi ehkäistä myös väsymystä, jota kasvava pimeys tuo mukanaan erityisesti marraskuussa.

Älä jätä liikkumista, vaikka se ei aina olisi helppoa

Ei ole olemassa asiaa, joka ei maistuisi puulta välillä. Meille jokaiselle tulee päiviä kun ei huvita, jaksa tai halua tehdä jotain – sama koskee myös liikuntaa. On tärkeää löytää itselleen mieluisa laji, jonka parissa viihtyy ja joka tuo mukanaan riittävästi haasteita. Toiselle kyseessä on päivittäinen kävelyllä käyminen yksin tai seurassa, toiset nousevat SUP-laudoille ja nauttivat järvellä olevasta rennosta tunnelmasta ja kolmannet lähtevät vilkkaan ryhmäliikunnan pariin. Jokaiselle voi löytyä mieluisa harrastus, oli kyseessä sitten ihminen joka haluaa harrastaa yksin tai joka kaipaa ympärilleen muita lajin harrastajia. Urheilua kannattaa kuitenkin jatkaa, sillä sen avulla voit parantaa jaksamistasi sekä tehdä tulevaisuudestasi paremman.