Opas: Millainen on paras SUP-lauta aloittelijalle?

Oletko kiinnostunut suppailusta, mutta et ole varma siitä, millainen on paras SUP-lauta aloittelijalle? Jokainen suppailun harrastaja on ollut jossain vaiheessa tässä samaisessa tilanteessa, joten et ole suinkaan yksin kysymystesi kanssa.

SISÄLLYSLUETTELO:

 • SUP-lauta aloittelijalle: minkälaiset laudat sopivat sinulle?
 • Hyvä SUP-lauta aloittelijalle: muutama esimerkkituote esittelyssä
 • Mitä tulee ottaa huomioon lautaa valitessa?
 • Tekniikkavinkit aloittelevalle suppailijalle

Ei kuitenkaan hätää, sillä me olemme täällä vastaamassa tähän nimenomaiseen kysymykseen ja auttamaan sinua ensimmäisen SUP-lautasi valitsemisessa. Tässä oppaassa me tulemme käymään läpi erilaisia SUP-lautavaihtoehtoja, joita on tarjolla ja jotka sopivat nimenomaan aloittelijalle. Oppaamme luettuasi tuletkin olemaan valmis tekemään sen ensimmäisen ostopäätöksen, mitä tulee tämän mahtavan lajin harrastamisen aloittamiseen.

Suositukset aloittelijalle

 • Bestway Aqua Glider

 • Pituus 320cm ja kantavuus 110kg
 • Setti sisältää: SUP-lauta, mela, pumppu ja kantokassi
 • Tarkista hinta  
 • Deep Sea Drakkar

 • Pituus 300cm ja kantavuus 115kg
 • Setti sisältää: SUP-lauta, mela, pumppu ja kantokassi
 • Tarkista hinta  
 • Deep Sea Standard

 • Pituus 275cm ja kantavuus 95kg
 • Setti sisältää: SUP-lauta, mela, pumppu ja kantokassi
 • Tarkista hinta  
 • Deep Sea XXL

 • Pituus 330cm ja kantavuus 130kg
 • Setti sisältää: SUP-lauta, mela, pumppu ja kantokassi
 • Tarkista hinta  

SUP-lauta aloittelijalle: minkälaiset laudat sopivat sinulle?

Mikäli et ole koskaan aiemmin harrastanut suppailua, tai kertoja on vyöllä vain kourallisen verran, ensimmäisenä ei kannata välttämättä lähteä ostamaan surffilautamallista SUP-lautaa, joka on tarkoitettu haastaviin aallokkoisiin olosuhteisiin.

Mutta millainen sitten on hyvä SUP-lauta aloittelijalle? Vaihtoehtoja on olemassa lukuisia erilaisia, joista sinun tulisi sitten löytää se itsellesi parhaiten sopiva. Tarjolla on muun muassa sellaisia lautoja kuin ilmatäytteinen SUP-lauta ja kovempi, esimerkiksi lasikuidusta valmistettu SUP-lauta. Niistä jokaisessa on omat hyvät ja huonot puolensa, jotka käymme läpi seuraavassa.

Ilmatäytteinen SUP-lauta aloittelijalle

Ilmatäytteinen SUP-lauta sopii aloittelijalle erinomaisesti siitä syystä, että ne ovat todella vakaita ja jäykkiä. Vakauteen vaikuttaa myös laudan paksuus, joten mitä paksumpi lauta, sitä vakaampi se on. Jäykkyys puolestaan vie pois ylimääräisen jouston, joka sekin on hyvä asia aloittelijalle; samaan aikaan ilmatäytteiselle laudalle on mukavampi kaatua kuin kovalle vastaavalle, ja ne ovat armeliaampia vartalolle, minkä ansiosta ne soveltuvat erinomaisesti myös lapsille ja lemmikeille.

Erinomainen ominaisuus niissä on myös se, että ne eivät vie lainkaan tilaa, koska käytön jälkeen laudan voi aina tyhjentää. Eikä niihin liittyviin myytteihin kannata uskoa: ilmatäytteisten SUP-lautojen teknologia kehittyy vuosi vuodelta isoin askelein, ja hyvät ilmatäytteiset laudat ovat esimerkiksi todella kestäviä. Lisäksi niiden korjaaminen on halvempaa ja edullisempaa kuin kovien lautojen.

Siinä, missä ilmatäytteisen SUP-laudan keveys on monella tapaa positiivinen asia, on se samaan aikaan myös negatiivinen. Esimerkiksi tuulisessa säässä niiden suorituskyky ei ole samalla tasolla kuin kovien lautojen kohdalla; ylipäätään kovat laudat ovat myös nopeampia. Ja mikäli et ole kovinkaan kärsivällinen, ilmatäytteinen lauta ei välttämättä ole paras vaihtoehto, koska kovalla laudalla pääsee vesille selkeästi nopeammin vähäisempien valmistelujen myötä. Ilmatäytteisen laudan valmistelu saattaa viedä aloittelijalta jopa 20-25 minuuttia, ja voit joutua palaamaan takaisin rantaan, mikäli et laittanut lautaan tarpeeksi ilmaa.

Ilmatäytteiset laudat

 • Bestway Aqua Glider

 • Pituus 320cm ja kantavuus 110kg
 • Setti sisältää: SUP-lauta, mela, pumppu ja kantokassi
 • Tarkista hinta  
 • Bestway Aqua Journey

 • Pituus 274cm ja kantavuus 100kg
 • Setti sisältää: SUP-lauta, mela, pumppu ja kantokassi
 • Tarkista hinta  
 • Deep Sea Drakkar

 • Pituus 300cm ja kantavuus 115kg
 • Setti sisältää: SUP-lauta, mela, pumppu ja kantokassi
 • Tarkista hinta  
 • Deep Sea Standard

 • Pituus 275cm ja kantavuus 95kg
 • Setti sisältää: SUP-lauta, mela, pumppu ja kantokassi
 • Tarkista hinta  

Lasikuidusta valmistettu SUP-lauta aloittelijalle

Kun puhutaan kovarakenteisesta SUP-laudasta, joka on valmistettu lasikuidusta, tällöin puhutaan erittäin vakaasta laudasta. Aloittelevan suppailijan kohdalla tällä on merkitystä siinä tapauksessa, mikäli sääolosuhteet eivät ole täysin tyynet ja aallottomat. Miksi? Koska kova SUP-lauta pystyy absorboimaan paremmin esimerkiksi aaltojen vaikutusta, sillä lauta on osittain vedenpinnan alapuolella.

Kovat laudat ovat myös nopeampia kuin esimerkiksi ilmatäytteiset. Aivan harrastuksen alkumetreillä tästä ominaisuudesta ei ole juurikaan hyötyä – ei tosin haittaakaan – mutta lautailun perusteet opittuasi saatat kaivata enemmän vauhtia. Ja mikäli haluat lautailla hieman pidemmän matkan, tällöin kovan laudan suorituskyky nousee vahvasti esille, koska niiden hallitseminen on kaikkein vaivattominta.

Negatiivisia puoliakin toki löytyy, joista suurin on ehkä laudan kuljettamisen haasteellisuus. Autossa pitää olla tilaa, ja ennen kaikkea tarvitset mitä todennäköisimmin auton, ellet asu aivan veden äärellä. Myös kestävyyspuolesta tulee miinusta, sillä kaikki mahdolliset kolhut näkyvät laudassa hyvin nopeasti. Yleiseltä hintatasoltaan ne ovat myös kaikkein kalleimpia, joten hankintamenoihin vaaditaan suurempi budjetti.

Mitä tulee ottaa huomioon lautaa valitessa?

Kun lähdet valitsemaan itsellesi sitä ensimmäistä lautaa, ja tavoitteena on löytää juuri tähän hetkeen se paras SUP-lauta aloittelijalle, sinun kannattaa ottaa huomioon tiettyjä seikkoja. Kyse ei ole pelkästään esimerkiksi lautailuympäristöön liittyvistä seikoista, vaan vaikuttavia asioita on useita.

Seuraavan listauksen kautta pystyt tekemään huomattavasti paremmin harkitun päätöksen ensimmäisen lautasi osalta:

 1. Kiinnitä huomiota kunkin lautavaihtoehdon suosituksiin, kuten maksimipainoon.
 2. Laudan tilavuus tulisi yleisesti ottaen olla tuplaten lautailijan paino.
 3. Ota huomioon laudan koko: miten aiot kuljettaa lautaa? Onko esimerkiksi autossasi tilaa vain hieman pienemmälle ja lyhyemmälle laudalle? Ilmatäytteinen SUP-lauta saattaa olla paras vaihtoehto.
 4. Mitä leveämpi ja paksumpi SUP-lauta, sitä vakaampi se on.
 5. Mieti, millaisissa olosuhteissa tulet pääsääntöisesti suppailemaan: onko luvassa aaltoja vai tyyntä pintaa, kuten esimerkiksi yleisesti ottaen järvivedessä?
 6. Laudan päälle tuleva pehmuste on tärkeä ominaisuus etenkin aloittelijalle.
 7. Aloittelijan SUP-lauta, joka on myös niin sanotusti koko perheen SUP-lauta, voi olla valmistettu esimerkiksi muovista tai lasikuidusta. Muovista valmistettu lauta on yleisesti ottaen edullisempi.

Tärkeintä on kuitenkin se, että kyseessä on laadukas ja hyvä SUP-lauta aloittelijalle, joka tekee oppimisesta mielekästä – juuri haluamallasi tahdilla.

Hyvä SUP-lauta aloittelijalle: muutama esimerkkituote esittelyssä

Millainen on hyvä SUP-lauta aloittelijalle? Seuraavassa tulemme esittelemään lyhyesti muutaman erinomaisen vaihtoehdon, ja myös keskenään erilaisen. Huomioon on otettu nimenomaan aloittelevan suppailijan tarpeet, sekä keskenään erilaiset käyttöolosuhteet.

Sen haluamme kuitenkin todeta pikaisesti jo nyt, että kaikkein pienimpiin vaihtoehtoihin ei aloittelijana yleisesti ottaen kannata kallistua, sillä ne ovat lähtökohtaisesti kaikkein haasteellisimpia käyttää. Näin ollen keskitymme niin sanottuihin All Round -SUP-lautoihin, jotka ovat erinomaisia aloittelijoille ja istuvat kaiken lisäksi koko perheelle.

Flying Crane (360 cm)

Mikäli tavoitteenasi on niin sanottu perussuppailu, tällöin All Round -laudat eli yleislaudat istuvat käyttäjälle kuin käyttäjälle. All Round -laudoista löytyy erikokoisia malleja, ja kuten edellä totesimme, kaikkein pienimmät kannattaa aloittelijana jättää väliin. Niinpä valintamme osuu näiden All Round -lautojen osalta 360-senttiseen ja ilmatäytteiseen Flying Crane -SUP-lautaan, joka sopii erinomaisesti erikokoisille suppailijolle ja sen ansiosta SUP-laudaksi koko perheelle.

Aloha Big Island MSL

Haluatko lähteä suppailemaan isommalla porukalla, mutta niin, että käytössä on vain yksi SUP-lauta? Tämä on täysin mahdollista, ja se onnistuu Aloha Big Island MSL -laudalla. Kyseessä on todellinen SUP-lautojen jättiläinen: pituutta laudalla on huimat 4,7 metriä ja sen kantavuus on peräti 500 kiloa. Vakauden useammalla lautailijalle takaa erikoisvahvistettu rakenne.

IGO (Tikhine) Sun Deluxe SC

Okei, nyt ei olla ihan niiden kaikkein edullisimpien SUP-lautojen parissa, mutta jos olet tosissasi suppailun suhteen, tällöin voi olla fiksua myös panostaa lautaan hieman enemmän. IGO (Tikhine) Sun Deluxe SC -lauta on maailmanmestari Sonni Hönscheidin suunnittelema, joten voit olla varma laadusta. Silti se sopii myös aloittelijalle, sillä vaikka kyseessä on nopea lauta, on se myös samaan aikaan vakaa.